Sidor

måndag 1 april 2013

Påskgirot

I månadsskiftet mars/april flyr stora delar av Cykelsverige landet för att söka värmen, bergen och bufféerna på ön med de exotiskt klingande ortsnamnen. Japp, det är dags för de inofficiella kapprustnings-, och kalorimästerskapen på Mallorca, även känt som Påskgirot.

Vårt sällskap sportar i år en rekordstark trupp med en crossräv, en MTB-långloppsexpert, två ex-elitare från landsväg, en alpklättrare samt en och en halv triathlet. Förväntningarna är om möjligt ännu högre inför årets upplaga då vi genomfört ett djärvt hotellskifte, från trygga, lyhörda pensionärs-Helios till potentiellt glassiga Fontanellas, på andra sidan gatan. Helios har en stor, öppen matsal som rymmer fyra fullastade utflyktsbussar. Och när 200 äldre fastlandsspanjorer tittat på grottor och dessutom fastat hela dagen kan ni tänka er ljudnivån som alstras då denna skara ska dricka vin, dinera och prata i munnen på varann i två timmar. Strax innan har de också hällt en spann parfym och hårfärg över sig, vässat armbågarna och stämt trumpeten på kammaren. Att komma emellan en sådan dam och bufféns heligare avdelningar kan, som ni förstår, innebära slutet för en utmärglad cyklist.

Fontanellas Playa hade å andra sidan, vid senaste besöket för sex år sedan, sin alldeles egne Soup-Nazi vid middagen. Den som på eget bevåg kvistade in i matsalen och bordsplacerade sig själv efter bästa förmåga fick inte bara en vattenkamning av den hysteriske hovmästaren, utan avhystes därpå med bestämdhet och fick börja om, sist i kön. Allt eftersom dagarna gick lyckades jag och Jonas Olsson att charma mannen med stenhjärtat genom att leverera rumsnumret med spanskt uttal samt dra utseenderelaterade paralleller med Robert de Niro. De sista dagarna var vi såpass bekväma med hovmästaren att vi blev invinkade på långt håll och sedan själva fick välja bord. Stort.

Åter till årets resa som jag tror blir den mest avslappnade hittills. Hälften av materialet i väskorna är nytt. Kartorna är memorerade och magarna är uttänjda på förhand för att klara den belastning som ett dygnsintag om 7 000 Kcal innebär. Incheckningen på Säve flygplats samlade på söndagseftermiddagen fler cyklister än valfri sanktionerad tävling och stämningen var öppen, hjärtlig och nervös inför berget av cykelväskor som växte stadigt ute på plattan.

Härligt fikastopp i Porreres under första dagens korta runda. Runt 20 grader och soligt så klart.

Om tekniken vill så följer nog ytterligare en bloggrapport under veckan och i vilket fall så tror vi på en Mallisfilm feat. GoPro HD. Grejerna är packade och de gudomliga bergvägarna ligger öppna.

/Fridens

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar