Sidor

tisdag 16 april 2013

Sa Calobra - GoProfilmen

Tillbaks till ön igen och en film för alla cykelälskare. Eftersom jag hade lovat att ta det lugnt i backarna (nedför) så bjöd årets upplaga på en behaglig cruising nedför Mallorcas mest spektakulära serpentiner mot bad- och turistorten Sa Calobra.

GoPro-kameran monterades på styrstammen så att båda broms- och växelreglagen syntes i bild, vilket jag tycker tillför känsla och referens. Mycket nöje!För er som ännu inte stiftat bekantskap med backen i fråga kommer här några sköna fakta:

Sa Calobra - Coll de Cals Reis är ca 10 km lång och stiger knappt 700 meter. Snittlutningen är 7,1%. Att klättra från havet upp till passet på ett behagligt vis tar för en normaltränad motionär ca 45 minuter på 39/25 eller motsvarande utväxling. Sträckan är en återvändsgränd så man måste ta sig upp samma väg man åkt ner. Eller åka båt hem.

Det finns två vägar upp i bergen mot backen. Den ena går via Sollerpasset och Puig Major och samlar ca 1 600 höjdmeter. Den andra går via Lluc och stannar på drygt 1 000 höjdmeter. I vilket fall som helst så är det ett antal timmar och några tuffa backar som ska betas av innan man står på toppen, redo att kasta sig ut. En typisk Calobradag för oss stannar på 6-7 timmar och nästan 3 000 höjdmeter.

Det finns många snabbingar som klockats uppför backen. Internationellt finns noteringar kring dryga 25 minuter och som svensk hör man absolut till de vassaste om man kör upp runt 30 minuter. Tiden kan tas mellan två bruna skyltar som markerar backen, men det går även att börja längst ner, utanför restaurangen med en förlängd åktid på ca 1,5 minut.

Dela gärna med er av era tider, minnen och tips i kommentarsfältet.

2 kommentarer:

  1. Men för i h¤&#%"te Björn!
    Nu vill jag ju också åka utomlands... merde!

    SvaraRadera
  2. 27 minutes

    /Wiggins

    SvaraRadera