Sidor

onsdag 16 maj 2012

Kvällens raljeri

Marknadsföring är inte alltid lätt. Förutom att nischa sig, vara unik och tilltala rätt målgrupp så gäller det att locka med det lilla extra. Exemplen på uttagna svängar är otaliga och sanning och relevans får ibland stå tillbaka för fantasi och rena överdrifter. Hur många gånger har vi inte hört att något är bäst, billigast eller "det senaste" för att senare smärtsamt överbevisas om att det visst innehåller socker, är gammal teknik i ny förpackning eller bara rent ljug?

Vi vänjer oss och anpassas förstås, mot en nivå där en reaktion inte längre är värd tiden det tar att avfärda påståendet som ännu ett klumpigt övertramp menat att locka svagsinta, kredittyngda eller handlingskraftiga medmänniskor utan förmåga till egen kritisk eftertanke.

Avtrubbad och tillika märkt av samtiden fick jag idag ändå ett gott bevis på att varningsflaggan fortfarande vajar när det är tillräckligt illa. På det väldiga nätet finns nämligen följande tveklöst säljande påstående att förfäras av:

"Tjörn - Sveriges Mallorca"

En jämförelse i syfte att notera skillnader känns som att sparka in en öppen dörr och även om de rent geografiska förutsättningarna är lockande att snegla på med en yta som skiljer 25 gånger, så lämnar jag vidare utredning åt den enskilde. Nej, läge istället att försöka förstå hur man tänker avseende likheter från den bohuslänska ön, där man får förmoda att ursprunget till påståendet har sitt ursprung. Det skulle ju rent teoretiskt kunna vara så att en mallorkin med odelad kärlek för den svenska västkusten har fått fnatt, fast det stjälper min egen tes om att ingen människa som besökt båda platserna kan stå bakom liknelsen i fråga.

Tjörn?
Både Tjörn och Mallorca är öar vilket verkar som en naturlig dragningskraft för cyklister. Även det motsatta, att cykla runt en sjö, är ju populärt sedan länge. Tjörn har, till skillnad från Mallorca, en broförbindelse med fastlandet men här misstänker jag att man åberopar en 30 år gammal olycka för att rättfärdiga sitt påstående.

Och där är nog likheterna redan slut, så långt jag kan bedöma. Möjligen kan man tillgodoräkna sig dialektala fenomen och en stark företagaranda men om det tillför cyklisternas upplevelse något låter jag vara osagt.

För att ytterligare addera till förvirringen verkar det dessutom vara så fint uträknat att en träningshelg på Tjörn, med fria mil men exklusive boende, kostar lika mycket som en hotellvecka på Mallorca. Var dock beredd på att spara en slant på bilresan jämfört med flyget, förutsatt att du inte kör från östkusten för då blir det ungefär samma.

För er som ännu inte köpt konceptet fullt ut men ändå är sugna på att byta Soller mot Skärhamn kommer här ett par tips;

- Med risk för att sjösätta hojen, kör inte mer än 35 minuter i samma riktning.
- Ta med egna berg.
- För variation, tänk på att samma väg går åt två håll och kan upplevas olika i skiftande ljusförhållanden.

Som ett avslutande förtydligande vill jag framhålla att det enda perspektiv ur vilket jag skulle uttala något ofördelaktigt om Tjörn är om det jämnställs med Mallorca. Eller något annat som det absolut inte är.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar