Sidor

måndag 31 oktober 2011

CX i Lidköping

Här kommer lite förhandsinfo gällande CX-cupens näst sista deltävling, Lidköping den 10:e december. 

På grund av två yttre faktorer har klubben i år tvingats flytta crossbanan, från Villa Giacomina vid Vänerns strand, till ett nytt spännande område vid Rådaåsen. Faktorerna som tvingar fram denna flytt är dels Skogshyddans avslag på förfrågan att nyttja parkeringen som start/mål, vilket man tycker är trist eftersom den varit basen för crosstävlingarna ända sedan starten 2006. Men, beslutet respekteras, även om det i klubbens uppfattning levererats utan någon vidare motivering.

Den andra faktorn som driver bort crossälskarna från stranden är ännu svårare att förstå. Under det gångna året har kommunen låtit anlägga en ny gång-, och cykelbana längst upp i strandlinjen, närmast trädridån. Redan förra året fanns delar av den klar längs stranden, vilket utnyttjades med fördel. Emellertid tycker tjänstemännen på kommunen nu annorlunda och förklarar den nya cykelbanan "off limits" för cykeltävling. Det är bättre att den får ligga öde en decemberlördag och vila sig i form inför sommartrafiken 2012.

Eftersom LCK består av glada människor som inte är ett dugg långsinta eller bittra har man tagit ett förnyande grepp på hela arrangemanget och lämnat stranden därhän. Men, den som tror att sand därmed utgår som underlag på banan är ute och cyklar, kanske på någon av kommunens andra öde cykelbanor.

Den fruktade västra delen av varvet.

Som arena för Lidköpings CK:s cykelcrosstävling 2011 har man istället valt Rådaåsen, belägen ett par kilometer västerut. Den är enkel att hitta eftersom det är den enda höjningen i landskapet på flera mil. Dock finns där aktörer inom näringslivet som gör sitt bästa för att reducera det mäktiga massivet genom utvinning av sand och därmed skapar en unik miljö där alla som älskar sand i kassetten lär trivas.

Undertecknad har provkört delar av banan och kan konstatera att det blir en riktigt fräck och annorlunda inramning på en crosstävling. Möjligheterna är närmast oändliga med mängder av variationer, olika sandunderlag och dragningar. Underlaget är snabbare än det ser ut, men suger gott med kraft ur benen. Publikplatser finns det gott om, eller vad sägs om 20 meter höga sandhögar att spana och fotografera från? För den som vill se hela banan med Kinnekulle i fonden rekommenderas utsiktspunkten väster om anläggningen. Parkering, dusch och omklädning i direkt anslutning till banan förstås.

Smetigt...

Seriösa sanddyner.

Å arrangörens vägnar hälsar jag varmt välkomna till Lidköping lördagen den 10:e december - ett naturligt stopp på väg till Göteborg och cupavslutningen följande dag.

5 kommentarer:

 1. Ett svenskt Zonhoven? Jag tror jag gillart! Trors att jag till slut lärde mig gilla också den gamla banan.

  SvaraRadera
 2. Mysigt. Cyclo-cross möter Paris-Dakar...typ.

  SvaraRadera
 3. Jens Westergren1 november 2011 09:20

  Jag älskar hur du på ett så vänligt sätt levererar dräpande kritik till den oförmögna kommunapparaten.

  SvaraRadera
 4. Det är en namnfråga. Om man hade kallat det "Bandycross" så hade vi fått både tillstånd, budget och en inomhushall...

  SvaraRadera
 5. Vet du om banan är uppmärkt något ännu? Tänkte sticka dit och tränga en sväng imorgon.

  /Norén, Mariestadcyklisten

  SvaraRadera