Sidor

måndag 10 januari 2011

Vita Skåne

Marken var vit, himlen var vit och allt däremellan var också vitt. Under helgen såg man aldrig mer än 100 meter av Skåne åt något håll - förrän det var dags för självaste finalen och himlen sprack upp som på beställning och dränkte finalarenan i Lund med sol.

Lördag - Södra Sandby

Mölndals CK, arrangörsklubbarnas största och mest pålitliga inkomstkälla, ställde som vanligt upp med ett bra lass cyklister och snabbast av dem under lördagens deltävling i Södra Sandby var Axel Wannerskog. Jag fick gång på gång se mig ifrånsprungen på det rekordlånga löppartiet, och med inte mindre än fyra kedjehopp så tappade jag till sist sugen och körde i mål i blandad stil och fart på en 10:e plats. Starten satt fint annars och rekordet från Ludvika med vurpa över styret redan efter 40 sekunder slogs med råge. Den nya noteringen lyder 25 sekunder när jag i undanmanöver styrde rakt ut i lössnön i första kurvan.

Utför i snön. Alla frågor om kvarnen på bilden besvaras av Patrik Elgström, MCK.

Det blev trångt när alla skulle försöka cykla uppför kvarnbacken i lössnön så jag löpte lugnt upp för att sedan passera fyra man på krönet och smita in på en femteplats inför utförskörningen. Bra start och häng på täten när kedjan behövdes krängas på efter första löpningen. Därefter förintades varje ikappkörning av nya problem och till slut stabiliserades läget och jag blev ganska ensam de sista varven.

Arrangören Trampen hade verkligen gjort sitt yttersta för att skapa en körbar bana i snön och efter omständigheterna tycker jag att de lyckades bra. Löpningen var, och förblir förhoppningsvis, omatchad i sitt slag. Ena stunden cykelbar snösträng, ett par timmar senare mjuk sörja som gav oss ett löpparti 300 meter långt och lätt uppför. Kändes suveränt första gången, hyfsat bra andra varvet och därefter katastrof i benen och knappt styrfart.

Området runt den gamla kvarnen, som vi senare på kvällen fick presenterad för oss i ett helt annat sammanhang, var kanonfint och vi lyckades mot slutet slira upp ett rejält surhål i snön precis på upploppet. Bingo!

Lördag kväll - CX möte

Att kunna samla alla intresserade under ett tak och snacka framtid för en sport är smått overkligt. Att besluten kommer som ett resultat av dessa entusiasters medverkan är också riktigt häftigt.

"Okej, jag tänkte att alla som gillar fotboll skulle träffas och bestämma vad som ska hända inom sporten nästa år!" Eeeeeeeee! Suckers...


Ett kilo hushållsost gick åt under mötet.

Ett stort tack till det dryga 30-tal crossåkare, arrangörer och funktionärer som anslöt på kvällen i Södra Sandby för att ta del av information från CX Sverige och diskutera året som varit och året som kommer.

Söndag - Lund

Isens grepp om Lund var totalt på morgonen och efter att arrangören tagit hjälp av både cyklister, cyklisters respektive och tillskyndande närboende som hackade, sandade och saltade så var en nedkortad bana körbar vid lunch. Och vilken jäkla fin bana det blev. Om inte alla oinvigda redan har gjort den kopplingen så är banan alltid bra när man gör bra resultat. Och tvärtom.

Starten gick till historien eftersom historien aldrig sett något liknande. Följande dialog utspelade sig mellan kommissarien och cyklisterna, som nyss rullat in i fållan och nu avlägsnade de sista förstärkningsplaggen:
- Är ni klara?
- Va?
- Kör!

Som tur var så stod jag beredd och kunde kasta mig iväg ganska omgående. Gick inte för fullt utan sparade första fullgasen till det sugande gräspartiet. Fegade för mycket och sprang nedför "publikbacken" första gången och tappade en placering direkt. Femma in mot varvning med en bra känsla i kroppen. Tappade till sjunde på kommande varvet men låg fortfarande bra med, korta avstånd fram. Janne Jacobsson segade sig förbi på tredje varvet.

Ladd inför lerbacken som följdes direkt av "publikbacken". Det finns två anledningar till att publik samlas på ett ställe runt en crossbana. Korv eller vurpor. Här fanns båda!

30 minuter in i tävlingen; hade lyckats disponera krafterna bra, körde ganska digitalt och smart och inför de två sista varven, möjlighet fanns till en sjätteplats. Benen kändes bra och jag bestämde mig för att gå all-in och försöka gå ikapp. Före mig låg Mikael Carlsson från Eksjö CK och Ola Torstensson från Örebrocyklisterna. Började med att montera en långspurt efter plankhindren och fick kontakt med Mikael som omgående gjorde en vacker kullerbytta rätt ut i snön vid droppet ner från vallen. Efter ett knappt varv tog sig Mikael förbi igen samtidigt som Ola vurpade i snön nedanför "publikbacken" och vi gled båda förbi honom.

Ola var snabbt ikapp, pressade sig förbi mig på innern strax efter trappan och gjorde en ansats att gå ikapp Mikael. Jag fick bita rejält för att gå med samtidigt som jag insåg att sista chansen till dubbelt avancemang snart skulle gå förlorad. 90 sekunder till mål nu. Direkt efter plankhindren, längst upp på den höga vallen slängde jag i två växlar och gick på attack igen. Var på väg om på högersidan av Ola som tyvärr tappade balansen och vi for båda över stupkanten, störtandes mot innerplan. Halvvägs ner fastnade vi i en trädkrona och efter att ha svingat cykeln flera meter upp på vallen igen kunde jag klättra upp och rulla in i mål. Under tiden passade Åstorpsåkaren, som skuggat mig hela dagen, på att passera och jag fick en snopen 9:e plats istället.

Slutställning Merida Northwave CX Cup 2010/11, Superklass.
1. Robert Österling, 2. Janne Jacobsson,
3. Hans Mård, 4. Ola Torstensson, 5. Jodåsåatt

Det blev efter 13 deltävlingar en femteplats i cupen totalt och det känns extra kul eftersom det var ett uppsatt mål sedan det blev klart med Superklassen tidigt i höstas. Följ vägen dit och minns godbitarna från säsongens cup i den stora crosscupskrönikan som publiceras här i bloggen senare i veckan.

Fridens!

3 kommentarer:

 1. Fint. Bilden på väderkvarnen är ju klockren

  SvaraRadera
 2. Hej

  Nu när du fått prova på detta en vinter. Kommer du tillbaka till oss på landsväg nu då?

  //Mumie 1

  SvaraRadera
 3. Ja, visst kommer jag tillbaka. Landsväg är ett bra komplement och en viktig del i uppbyggnaden av en solid crossäsong.

  SvaraRadera