Sidor

måndag 6 december 2010

Nytt lim - seger direkt!

En fantastiskt trevlig träningshelg är till ända och nu väntar en vecka med tre inplanerade pass, plus två tävlingar till helgen.

I lördags förmiddag plöjde jag och Johan ut på ett härligt distanspass över tre timmar, även denna gång genomfördes ett litet experiment med kläder. Efter att ha använt samma modell i sex år känner jag mig mogen att testa lite nya vinklar och kombinationer och jag kan redan nu flagga för att den flossade crossdräkten är mycket trevlig att bära under de vindtäta ytterlagren.

Johan Brengdahl - med solen i ryggen och dubben i backen.

Grundförutsättningarna för en komfortabel framfart vintertid är desamma; vindstopp och fukttransport. Värmen kommer bara från kroppen. Vissa plagg fungerar precis som de ska, andra fungerar fastän de inte borde och några lovar mycket men är helt värdelösa i praktiken. Ett mysterium är t.ex. hur mina fem år gamla, tunna och utslitna Pearl Izumi Gavia handskar kan hålla mina händer varma i tio minusgrader. Experimenten fortsätter.

I söndags bjöds det till crosstävling i Mölnlycke och olycklig var den som missade festen. Efter en sen grötfest i Lidköping på lördagskvällen lade jag ett sista limlager på tubdäcket efter hemkomsten vid 01.30 och därefter körde jag ett par minuter på kvastskaftet i hallen. Torkning med 0,5 bar till kl 10.30 och därefter fullt snösprut upp till tävlingsbanan, där ett kort, tekniskt varv med skiftande karaktär på snön väntade. Allt från skottat till 2 dm kramsnö, is och halvfrusen sand.

Startordningen beordrades omvänd och jag ärades med en start längst bak tillsammans med andra omkörningsbenägna åkare. Starten gick för sju varv och Cedwin försvann som en raket med utfällt Enduroben i kurvorna. En halvtimme senare skar jag linjen som segrare och fick fördelen att välja plats för eftersnacket. Och mycket eftersnack blev det till glögg och pepparkakor, ryggdunk och inbördes beundran.

Annars gav faktiskt materialspaningarna en del vid handen. Här kommer en del av observationerna:

- CCL (CykelCityLasse) ställde ut dubbla uppsättningar i snön, d.v.s. komplett reservcykel. Vid konfrontation och uttalad misstanke om förberedande av riktigt seriös crosstävling så löd ursäkten att cykeln skulle lånas ut till annan cyklist.

- Jonas Thompson har tagit sig an ett spännande uppdrag och erhåller därtill hörande hjältestatus, nämligen det att nöta ner en 11-delad Campagrupp på en cross. Vi önskar Jonas lycka till och följer nermalningsprocessen framöver.

- Russin och mandel är gott i glögg men inte i kaffet. Skumtomtar däremot är riktigt fint CX-godis!

- Mina Tufo Flexus Cubus fräste fint i snön, se bild nedan. Rent underbart fäste, fram till en viss gräns som definierades i en högerkurva redan på andra varvet. Jag greppade snabbt situationen och såg till att falla brett, med cykeln på tvären. Trots detta taktiskt smutsiga tilltag tog sig tre-fyra man förbi, tillfälligt.

Frrrrrrr!

Övrigt värt att notera:

- Mattias Cedwin gjorde nog sitt livs crossrace i snön och körde som om han stulit cykeln. Det var nära att han avgick med segern och därmed verkställde en total förnedring av den kraftigt överrepresenterade hemmaklubben.

- Vi har sagt det förut. En enkel crosstävling utan avspärrningsband, nummerlappar och depåer kan vara precis lika rolig och utmanande, något som Jonas och CCL bevisade med denna deltävling av Criterium Coffee Race CX Cup, 2009 känd som Luciacrossen. Fast i år hade Sven namnsdag på tävlingsdagen, men det gjorde ju inte direkt saken sämre!

- På väg hem från Mölnlycke körde vi cykelbanan som utöver 15 cm nysnö hade begåvats med ett lager med tung, plogad snö från vägen. Inga problem där även om varje pedal och vevarm säkert kräver 10 watt för att drivas genom snön. Barnsligt kul att pulsa runt i snö och leta vassa trottoarkanter.

Jag kallar den "Cubus möter vinter".

3 kommentarer:

 1. Mattias Cedwin6 december 2010 19:22

  Jag var grymt sugen på att få slå ett slag för kanttrådsdäck och 2kg tryck. Nu bar det ju sig inte bättre än att jag fick se mig omåkt, vilt flåsandes "din snabbe fan" på näst sista varvet.
  Men visst var det mitt livs race och nu skall det fortsätta så. Bara att damma av Dugasterna och ta i för allt vad det bär.

  SvaraRadera
 2. Då låter det som om jag räddade mer än äran? Tänk om kanttråden tagit en seger här uppe i norra Europa, då hade vi aldrig fått världscupen hit...

  SvaraRadera
 3. skumtomtar! passar i alla lägen, på distanspass, intervallpass, förfest, efterfest, crossfest och ofest. (även om livet känns fest med en påse tomteskum eller två.) grattis!/stef

  SvaraRadera