Sidor

torsdag 22 januari 2015

Vinn ett par värmesulor från Kjell & Co.

Så nöjda blev Kjell & Co över lite publicitet, att de bestämde sig för att posta ett par nya värmesulor till mig. De tänkte jag lotta ut till någon av er bloggläsare, mer om det längre ner.

Men först en kort redogörelse om vad som hänt sedan sist. Jag har förstås inte kunnat låta bli att pilla lite till...

TEMPERATUR
Först ville jag veta vilka temperaturer de två olika effektlägena ger. Mätningarna utfördes lämpligt nog med en köttermometer där givaren placerades ovanpå sulan där värmeelementet sitter. Att foten anses färdiglagad vid 50 grader kan vi bortse ifrån.

Grönt ljus = halvfart. 32 grader.
Rött ljus = fullfart, 36 grader.
Det skiljer alltså inte mer än fyra grader på ytan, vilket kan tyckas är lite. Båda är ju dessutom lägre än normal kroppstemperatur, fast kanske ändå betydligt högre än vad ytan på foten är under de aktuella passen. Annars hade man ju inte upplevt en varm känsla alls. Man kan i alla fall konstatera att ingen kommer att bränna sig på värmesulorna och att de som mest värmer med normal kroppstemperatur.

OMBYGGNAD
Härnäst var jag nyfiken på om värmeelementet gick att flytta över till skons originalsula. I så fall skulle man kunna placera det exakt där man vill ha värmen samt åtnjuta de eventuella fördelar som en originalsula har. I mitt fall var den lite uppbyggd på sidorna och lite tjockare. Jag förde in en kniv i sidan, mitt mellan de två sulhalvorna och sprättade. Till min glädje visade det sig att sulhalvorna endast är limmade runt ytterkanterna, så när man klippt ner dem till storlek 44 så var det en knapp centimeter som satt ihop ytterst. Lätt att sprätta och voila - där inne låg värmeelementet löst!

Högersulans värmeelement friläggs. Det är mycket tunt och känns inte särskilt ömtåligt. Kablarna är max 0,5 mm2, kanske ännu mindre, och skarvade genom lödning under ett gummiskydd.
Vänstersulan med kortad kabel, fäst på undersidan. Vanlig silvertejp fäste fint på skumgummit.
När jag ändå passade på att kapa bort all överflödig kabel så drog jag om den till undersidan av sulan. Jag skar ett litet snitt i sulan precis där anslutningen mot värmeelementet är och drog ner kablarna på undersidan innan jag skarvade ihop. Skala, tvinna, tejpa - klart. Att dra upp den vid hälen känns dessutom något säkrare än i sidan där fram. Den är såpass tunn att den inte känns där heller.

På ovansidan placerade jag värmeelementet längst fram, centrerat på sulan. Därefter på med ett lager silvertejp som överlappade lite. Köp dyr silvertejp så fastnar den på vad som helst, även ludna Shimanosulor. 

Nu kan jag köra med de vanliga sulorna i skorna och om jag inte vill ha värmeelementen där så går de att ta bort, utan att något är skadat. Värmen känns snabbare än tidigare och när man slår om mellan effektlägena så märker man också en mer direkt skillnad.

Det färdiga resultatet som hittills fått sex timmars test utan problem.

UTLOTTNING
Som sagt, här hemma ligger nu en ny förpackning och väntar på en cyklande ägare. Vill du vinna ett par elektriska värmesulor sponsrade av Kjell & Co? Skicka ett mail till info@bjornfredriksson.se så drar jag en vinnare bland inskickad e-post den 29:e januari. Glöm inte din postadress, lycka till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar