Sidor

onsdag 20 april 2011

Vita blixten

Många intryck består. Vissa hanteras och andra sorteras, undan.

För fyra år sedan provkörde jag Audis då nya modell A5 eftersom den stod och ropade på mig i bilhallen i Lidköping. I provbilen råkade det sitta en sexcylindrig diesel på tre liter som skulle komma att ändra på allt jag trodde att jag visste om dieselmotorer.

Fyra år och lika många bilar senare hann historien ikapp och intrycket från den där motorn sorterade fram sig självt långt upp på önskelistan när det närmade sig bilbyte. Resten kan man kalla för målmedveten förhandling, eller öde om man så vill.

Så, den svarta A4:an är bytt mot en nyare, vit A4 med större diesel. Den har i det närmaste oändlig kraft och går som ett troll. Eller på 0,55 l/mil om man så vill. Mer komplett maskin får man leta efter. Själv har jag funnit ro nu.

En kväll i förra veckan greppade jag kameran och styrde mot havet för att ta några sköna bilder i den kristallklara kvällssolen. Ungefär halvvägs till Marstrand rullade plötsligt en mastig tjocka in över land och på tre minuter var sikten reducerad till bromssträckan, alltså bara 300 meter.

Var på väg att ge upp då även ljuset hade svårt att tränga igenom vid 20-tiden, men så ändrade jag mig och testade en ny infallsvinkel. Dimma och taskigt ljus kan också vara effektfullt, särskilt med en kritvit bil som kontrast mot naturens bruna nyanser.
Så, då var det snart dags att köra till jobbet igen :-)

3 kommentarer:

 1. Hehe! Har du provision från Audi på att sälja in nya bilar hos intet ont anande cyklister, eller?
  Verkar vara en kanonbil, även om jag nöjer mig med en betydligt enklare (läs billigare) "konkurrent" - Renault Megane Kombi. Även det en diesel, och med automat. Jag har funnit ro i att aldrig mer titta på varken bensinbilar eller manuella växellådor!
  Ses på Hammarö?
  (Verkar f.ö. som ni hade det fint på Mallis även sedan jag åkt hem. Bara tävlingsstarten hemma hindrar mig från att längta tillbaka alltför mycket!)

  SvaraRadera
 2. Sjukt snygg! Grattis. Själv har man 109 hk och 240 NM i dieseln.... ingen hästspark direkt. Men ändå 0,55 . Volvo borde ha studiebesök hos tyskarna.

  SvaraRadera
 3. Det ska kanske tilläggas att vid uttag av samtliga 0,5 kNm så drar den lite mer än 0,55, men det är å andra sidan det sista man tänker på just då.

  En stor fördel är att vi nu, precis som din stallchef, kan åka från Göteborg en timme innan start i Östgötaloppet.

  SvaraRadera